Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums - Reply to Topic
VN750 General Discussion

Thread: Petcock Q's Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Once registered, your User Name"cannot be changed". We can make exceptions within 7 days, but after that, it is set in stone.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
12-10-2010 10:33 PM
OlHossCanada
Quote:
Originally Posted by RobertGary1 View Post
I have a 94 (off/on/res no prime) petcock. The bike recently started running poorly and then wouldn't start. I disconnected the fuel line from the petcock valve to the carb and cycled the valve between positions. I got no fuel and the line seemed dry inside. However, I'm not sure how the vac valve works (where it's vac source is,how it works) so I'm not sure if that's normal and I just need to apply suction to the valve somewhere.
Also, I thought the other 2 lines were feed lines but it appears the valve is actually partially in the tank so I'm not sure what the other 2 lines are.
No vacuum specs that I can find, or have heard of.
No fuel pump or fuel pressure spes either, just gravity feed once vacuum is applied to middle nipple on petcock..

Petcock has 2 fuel nipples, one on each end.

To check for a dirty screen or plugged pickup tubes on petcock, pull the fuel lines off the carbs and stick ends in a clear jar. Check vacuum line for cracks and tight clamps, then crank engine over to get vacuum. You should get free flowing gas into the jar in a few seconds.

You can drain the carbs of old fuel through a hose into the jar too, by loosening the screws under the drain nipples. Hook the fuel lines back up to the carbs and crank the engine over again. If you get fresh fuel flowing out the drains again in a few more seconds you know the carbs are getting fuel.

If there is no fuel flow then either the vacuum source diaphram in the carb is faulty, or the petcock vacuum valve is faulty or the tubes are plugged up.

Hope this helps.
12-10-2010 07:06 PM
Knifemaker
Quote:
Originally Posted by RobertGary1 View Post

Interesting that the only thing that changed since the bike was running well is that I poured some gas into it from my gas can. The gas in my can is treated with Sta-bil. Since then it started running worse and worse until it won't start. If I'm getting good fuel to the carb my next step will be to drain the tank and put fresh gas in.
-Robert

There have been some problems reported using Sta-bil in the Vulcan, not sure if this is the source of yours, but a gas can , one without a filter, can pass contaminated gas. If the bikes gas tank was near empty, you also could have "washed" rust or crud off the sides of the tank when you filled it.

This could clog a jet, or clog the petcock.


KM
12-10-2010 05:29 PM
flitecontrol How old is the Sta-bil? It has a two year shelf life once the can is opened. Most folks here lean towards Sea Foam as it stabilizes gas, doesn't have a shelf life, and removes deposits from the carbs, among other things.
12-10-2010 03:21 PM
RobertGary1 I'm not sure if my issue is fuel for sure. I have a pretty well set up shop at the house but the motorcycle is off site (long story), so I have to think what I need to bring out. I'll take some QuickStart with me and that will pretty quickly tell me if I have a fuel delivery issue or not. I did pull a plug though and sparked it against the cylinder and got a good blue flash so I'm pretty good on ignition. I call feel the compression out the pipes during cranking so I should have enough to get a start. Now I just want to see if the carb is getting gas.

I can bring my vac gauge with me if anyone knows how much vac pressure the carb is suppose to send to the valve. I can also bring my fuel pressure gauge if anyone knows how much pressure is suppose to be delivered. My maintenance book seems to be short on such details.

Interesting that the only thing that changed since the bike was running well is that I poured some gas into it from my gas can. The gas in my can is treated with Sta-bil. Since then it started running worse and worse until it won't start. If I'm getting good fuel to the carb my next step will be to drain the tank and put fresh gas in.
-Robert
12-10-2010 11:06 AM
baldy It could also be carb related. I rebuilt my petcock with all new parts and still wasn't getting fuel. There is a diaphragm in the carbs that controls vacuum and if that is ripped it will not have enough vacuum to work properly.
12-10-2010 08:40 AM
flitecontrol The two outer nipples are fuel and the center one is vacuum.
12-10-2010 04:20 AM
Ceal Oh and if something is very different from what I said before, it's probably cause I have a "prime" petcock... still, they work the same way, with vacuum opening the valve.
12-10-2010 04:18 AM
Ceal There should be 2 fuel outputs and a nipple on the bottom where the vacuum hose goes to. The vacuum hose should come from a nipple or stub or whatever it's called, on one of the carbs. You could attach the vacuum hose to the petcock and suck on the hose and see if gas comes out... just be ready for the gas to come out. Also, don't overdo it on the sucking, takes only a bit to move the valve and you can actually feel it move without much effort.

Don't know if that's clear enough to disperse any doubts...
12-10-2010 03:16 AM
RobertGary1
Petcock Q's

I have a 94 (off/on/res no prime) petcock. The bike recently started running poorly and then wouldn't start. I disconnected the fuel line from the petcock valve to the carb and cycled the valve between positions. I got no fuel and the line seemed dry inside. However, I'm not sure how the vac valve works (where it's vac source is,how it works) so I'm not sure if that's normal and I just need to apply suction to the valve somewhere.
Also, I thought the other 2 lines were feed lines but it appears the valve is actually partially in the tank so I'm not sure what the other 2 lines are.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome