Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums - Reply to Topic
Engine / Exhaust / Cooling
\ From the radiator, through the case and out
the exhaust. If it has to do with the cooling,
engine or exhaust, discuss it here!

Thread: Backfiring and hard startinv Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Once registered, your User Name"cannot be changed". We can make exceptions within 7 days, but after that, it is set in stone.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
10-21-2015 03:17 PM
mrseedsower Ok thanks guys!
10-21-2015 01:32 PM
thtanner
Quote:
Originally Posted by niterider View Post
I got mine at Auto Zone. ETX15L 82.99 + tax.
Great battery too. Deka re-branded.

You can make the plug wires yourself (using generic plug wire), or buy sets off ebay for $30. Get a multi-meter out and test the coils resistance before buying new ones. Follow the procedure in the manual.
10-21-2015 12:04 PM
niterider I got mine at Auto Zone. ETX15L 82.99 + tax.
10-21-2015 12:44 AM
mrseedsower Ok it is probably the battery. I still have the Walmart battery that I bought two years ago. It cranks real slow but it will crank the bike. I bought a battery tender and that helped cranking it a little but tonight it tool a few minutes before it would crank. My wife thought I shot a gun when it backfired it was so loud.

I am unable to buy a battery right now due to finances so I guess I will have to stay with hard cranking.

When I get the AGM, where do y'all recommend?

I have done the coil mod already but there has always been a issue with poor spark to my plugs no matter what kind I use and this is using a car battery with 650 cranking amps. I think that there is the possibility that I need new coils and spark plug wires too. Can I still get these?

Also can the carbs being too rich cause slw starting?
10-20-2015 10:22 PM
new rider 9984 if it is not the battery check the ignition coils for proper voltage if it is not getting right at 12 volts on the red wire to the coil then you may have to do the ignition coil relay mod

if all that checks out and doesnt solve the problem i would start looking at the petcock
10-20-2015 09:55 PM
Knifemaker Yep... Do you have an AGM battery?
10-20-2015 09:41 PM
niterider That usually means you have a weak battery. Try jumping it off, or charging the battery.
10-20-2015 08:37 PM
mrseedsower
Backfiring and hard startinv

Ok I am having extremely hard time cranking the bike and while trying to crank it is having a issue backfirinv. Most are soft but some are extremely loud. Where should I begin to look?

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome