HELP!! Stator just replaced, bike won't run - Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums
Carbs and Fuel System
From the gas tank to the carbs
All fuel system discussion

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-29-2015, 10:25 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Central MA
Posts: 16
iTrader: (0)
 
HELP!! Stator just replaced, bike won't run

NOTE: Reposting from Engine/Exhaust section because after some thought I think it belongs here... Sorry if I broke any rules or anything... If anyone thinks I should post to the Electrical section, please let me know... Tough to know where to post when the issue is unknown..

-----------------------------------------------------------------------

So I just replaced a dead stator and got the bike back together (with help from a few buddies), and now I can't get it started. Symptoms are a little different from most of the other similar problems I have read about on the forum. Here goes... hope I don't miss any important details...

Starter is cranking and sounds healthy - with the new stator and fully charged battery, sounds much better than it did when trying to start it before (bad stator, fully charged battery). Anyways... I cannot get it to run (even though it seems to turn over okay), and every once in a while, when trying to turn over I can hear and feel some kind of clunk or bang coming from the engine. This happens along with a hesitation... doesn't seem like the hesitation is coming from the starter, but it causes the starter to sort of bog down or something. I hope I'm describing this correctly... and this only happens with either the choke on or throttle applied. Otherwise the starter sounds very normal but will not start.

So after messing around some, and checking for hose & wire connections, everything seems normal; but I found that the front cylinder is not firing (I think, anyways... there is definitely spark to all four plugs, but the front plugs come out black & wet). I drained the front carb and tried again for a while to start it, then drained it again to confirm that fuel was flowing, and was successful in getting more fuel to drain.

I am by no means an expert with engines (especially carb-related issues), but it seems to me that this must be an airflow issue of some sort. However, I cannot find any pinched or disconnected hoses, including the vacuum and vent to the right ear. So I suppose it could also be some other crazy electrical issue... but seeing that there is spark and the plugs are brand-new, I would not know where to begin... I double-checked the pickup wires and the connection is fine. Stator wires are tight. Plug wires are not loose at the coils... etc.... Any idea what I'm missing?

Maybe I should mention that the clutch hasn't been adjusted properly yet - I adjusted the cable & lever and have the proper amount of play in the lever, and what seems like the right amount of tension (the clutch release lever seems to move correctly), but I cannot get the shifter to move out of neutral. At first, it would go between neutral and first gear, but now it feels like it's in first when pushing down even though it's actually in neutral... and it still will not shift up into second. This is a little off-putting to me, but once I mess around with the adjustment I'm sure it will be normal. Pretty sure it has nothing to do with the starting/running issue, but thought I should mention it just in case. I wanted to get the bike running and check the stator output before worrying about this kind of thing...

The only other thing I can add, for the sake of not leaving out any details, is that I was able to get it started and "running" for about ten seconds on one occasion by holding at WOT, and it died when I let off. While it was running it sounded extremely strained since it was only on one cylinder.

Sorry if this is too much information... but I could really use the help here. I haven't been able to ride at all yet this season due to the stator being dead, and now this... I'm hoping it will be a simple fix, or something I may have forgotten to put back together properly. Keep in mind, none of these symptoms existed before the stator was replaced - even with the stator dead and a charged battery, the bike ran normally until it died from the lack of charge... which reminds me - I replaced and relocated the r/r as well.

I'll shut up now. Ideas?

Thanks in advance!
Vulcan04 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-29-2015, 11:24 AM
1986 VN750
 
thtanner's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Dana Point, CA
Posts: 3,255
iTrader: (8)
 
Garage
Please do not post the same thread multiple times.

Continue discussion here: https://www.vn750.com/forum/showthread.php?t=75770

1986 Kawasaki Vulcan 750
NGK Iridium Plugs #7803/DPR7EIX-9
Duralast Gold ETX15 AGM Battery
Coastered & Shaved
TOC MCCTs
Metzeler ME880 [110/90-19, 170/80-15]
Balance Dampers Replaced
Tuxedo Mod
Rebuilt Forks w/ Progressive Springs
V&H Cruzers
VN750.com Grill Cover
Meanstreak Seat
Emgo 23-92411 Handlebars
MOSFET FH012AA R/R


1990 Kawasaki Vulcan 750

1998 Honda VFR800 FI

2014 Honda VFR800F

1989 Pontiac Firebird Formula 350
thtanner is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-29-2015, 01:47 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Central MA
Posts: 16
iTrader: (0)
 
Sorry about that. I figured this was not allowed... just wanted it in the right place so the right folks can see it...
Vulcan04 is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 07-29-2015, 09:04 PM
FREEBIRDS MC CENTRAL NY
 
OleDirtyDoc's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Norwich,NY
Posts: 16,027
iTrader: (0)
     
Garage
Send a message via Yahoo to OleDirtyDoc
Yes you must be careful of these unknown Internet protocols (we really need a sarcasm smiley)

ONE RATS ASS GIVEN PER POST
Support your local FREEBIRDS MC
1986/5 Vn700/750 Frankenfook cross eyed bitch "Mellisa Fayhe"
I am a BIKER and i'm proud.FREEBIRDS MC CENTRAL NY

lowered with progessive 412 10" shocks
rejetted for K/N Pods part#rc 2340
sportster seat

'I didn't lose my mind.i gave it away

BRING BACK WOLFIE."Peace and Carrots"RIP
"And I'm free...as a bird"John Lennon Free as a Bird
"I only carry when I have my pants on"Joe Robinson RIP aka Old Dog
OleDirtyDoc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Once registered, your User Name"cannot be changed". We can make exceptions within 7 days, but after that, it is set in stone.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome