Power issues - please help. - Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums
Electrical
Where does this wire go?
Includes Electrical mods, Lights, Stator,
Rectifier, Diagrams, etc

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 09-18-2007, 08:20 PM Thread Starter
Crusin' for a Bruisin'
 
Join Date: Apr 2006
Location: Boulder, CO
Posts: 80
iTrader: (0)
 
Power issues - please help.

Alrighty... I'm at wits' end, and hopefully someone can help me. Here's the history:

Bought VN750-A10 ~2 years ago. Rode it more or less regularly for the first year, during which time it had a battery issue, so battery got replaced by a mechanic - I just discovered he put in the much praised Yuasa in.

For the last year, it's been mostly sitting in garage, as I've been spending obscene amounts of time on the road. When at home, I was usually spending some time working on it. It was regularly turned on several times a week, as I was checking to make sure nothing I mucked with disrupted the systems.

Last successful power-up was ~3 weeks ago, when machine started without a problem. Last weekend I tried to start it, but couldn't. Engine made some feeble 'turning over' attempts, then faltered. Afterwards, I could get some 'crackle/click' noises when hitting starter, but no turning over or starting up.

Suspecting an empty battery, I bought a new trickle charger (misplaced old one in the move) but when I hooked it up to the battery (still in motorcycle) I was getting red 'blinky' instead of solid - according to charger manual, red blinky simply means not charging (but is not an charging error indicator).

So, I hit Sears today, grabbed a new Diehard 44005 (Yuasa clone) and hauled it home. Filled it up with electrolyte, let it sit for couple hours, slid it into the bike, plugged in the charger... red blinky. Then I pulled the new battery out, tried charger again... red solid (charging). Then I thought of (belatedly) trying the same trick on old battery and ya betcha, red solid. Charging.

The only electrical 'mod' I did to the bike is the LED Board brake light.

At this time, I have several theories I'd like your thoughts on, and several questions:

T1) Something in the bike system is trickle-draining the battery. Because of the trickle-drain and empty battery, trickle-charger gets its juice stolen by the drain, and doesn't actually get to fill the battery.

Q1) Anything in the bike system that might be doing that?

T2) There's a short or dead fuse in the bike system, mucking with battery charge and power levels. But if there was one, wouldn't that cause problems with starting too? it used to start just fine.

Q2) Does VN750 have a fuse box and where? I've been somewhat unlucky finding it. (My Clymer is packed with hundreds of other books after the move).

Q3) Could someone list all the fuses on VN750 and their amperages?

Q4) Any 'modules' like R&R whose failure could be causing this?

Any further suggestions etc would be most warmly welcome. I'll be out of town till friday, and am hoping to come home to charged battery so I can see if bike will start with full battery.

Thanks in advance!

Updates :
Found the fusebox. All 6 fuses look OK. Am I missing any fuse locations?
Charger is Battery Tender Junior Automatic.

Andro, the Croatian Vagabond

VN750A10 - 'Hephaestus' (Pearl Black / Corvette Aniversary Red custom paint)

Last edited by Andro; 09-18-2007 at 08:29 PM.
Andro is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 09-18-2007, 09:14 PM
Member
 
Spriddle's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Robinson Twp.Pittsburgh,PA
Posts: 239
iTrader: (0)
 
Heres 2 links that can help you out.
This one is a fault finding chart for your electrical system http://www.4strokes.com/tech/fault_find.pdf

This one is the service manual for you bike
http://www.tocmanufacturing.com/File...nd%20Parts.pdf

Steve from Pittsburgh
2005 vn750
modified knifemaker driver boards
chrome levers, Shaved saddle
Ape manual CCT's, nylon saddle bags
engine mount covers, plexIII windshield
crash bar w/floor boards, air hawk pad
ear mod, rad cover/,w/ss mesh
chrome cable and wire covers
chrome anti-freeze cover
RR relocation,MF battery,drilled out
idle plugs,marbled
Spriddle is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 09-18-2007, 09:26 PM
Member
 
Spriddle's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Robinson Twp.Pittsburgh,PA
Posts: 239
iTrader: (0)
 
One other thing. The same thing happened to me with the same bat.
The only thing I know I did wrong with it was I gave its first charge charge up with a 2.0 amp charger. It says on the battery to use no more then 1.2 amp charger. I didnt think that 2.0 would be to high to hurt it after doing some reading on others charging thiers.
So I got another bat (same one) and the battery tender junior.No problems yet.
I also cleaned up all my ground connections from the bat to the engine block.

Steve from Pittsburgh
2005 vn750
modified knifemaker driver boards
chrome levers, Shaved saddle
Ape manual CCT's, nylon saddle bags
engine mount covers, plexIII windshield
crash bar w/floor boards, air hawk pad
ear mod, rad cover/,w/ss mesh
chrome cable and wire covers
chrome anti-freeze cover
RR relocation,MF battery,drilled out
idle plugs,marbled
Spriddle is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 09-19-2007, 12:11 AM
Senior Member
 
james brill's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: glendale az
Posts: 135
iTrader: (0)
 
I was loosing battery charge after running bike to warm up engine.after shutting down bike I would leave bike overnight and come out to dead battery. Did this to me for years. One particulary HOT day my wife came in from the Garage and told me the radiator fan was running. I hadn't run the bike for at least a week.After checking the fan switch and deciding it was bad,I replaced that. seems to have worked so far.pull the plug off the switch when bike is sitting and see if you still loose charge.
james brill is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 09-19-2007, 10:42 AM
Members who have donated towards server costs
 
Loran in Npvl IL's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Naperville, IL
Posts: 382
iTrader: (0)
 
Just starting up the bike several time a week without taking it for a ride will result in a dead battery unless it is on a trickle charger the entire time. The bikes charging system doesn't kick in until a higher rpm and at lower rpms, there can actally be a drain on the battery depending on the charging system of the bike.

The VN750 likes to go on long cool rides, not idle in a garage (vroom, vroom....)

Deuce (Loran Naperville IL)
1995 VN750 (Black w/ 2004 tins - no teal)
2003 VN750
Both have: - F&S Bags & brackets
- Corbin seat w backrest
- Progressive suspension.
- Kury iso goldwing grips
2 1983 V65 Magnas
2 1985 V65 Mangas (1 which is in many parts)
Loran in Npvl IL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Once registered, your User Name"cannot be changed". We can make exceptions within 7 days, but after that, it is set in stone.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome