Smoke and No Start - Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums
Electrical
Where does this wire go?
Includes Electrical mods, Lights, Stator,
Rectifier, Diagrams, etc

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 02-25-2014, 11:21 PM Thread Starter
I-Know-Nothing
 
Join Date: Dec 2012
Location: Gainesville, FL
Posts: 3
iTrader: (0)
 
Smoke and No Start

Ok guys. Have an '06, less than 8000 miles. Never had any serious issues with it. That is, until last week. Fill up the tank to the brim, ride it home, no issues. Next day, on my way to work, turn the ignition and hit the starter, nothing. No clicking. Nothing at all. After 30 seconds of repeated pushing the starter slight throttling, engine slowly turns over. Later that night fires up like nothing ever happened. This goes on for two days.

Yesterday, same thing happens in the morning, but then the whole electrical system shuts down and a small puff of smoke comes from beneath the seat somewhere. Now nothing comes on (no lights, gages, nothing).

Need some guidance here. The battery is solid (gel-cell, less than a year old). I'm not the most technical guy, so laymen's terms are appreciated.

Thanks.
inquire_the_truth is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 02-25-2014, 11:41 PM
..have a vulcan good day!
 
WilliamTech's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Pensacola, FL.
Posts: 4,508
iTrader: (17)
   
Quote:
Originally Posted by inquire_the_truth View Post
Ok guys. Have an '06, less than 8000 miles. Never had any serious issues with it. That is, until last week. Fill up the tank to the brim, ride it home, no issues. Next day, on my way to work, turn the ignition and hit the starter, nothing. No clicking. Nothing at all. After 30 seconds of repeated pushing the starter slight throttling, engine slowly turns over. Later that night fires up like nothing ever happened. This goes on for two days.

Yesterday, same thing happens in the morning, but then the whole electrical system shuts down and a small puff of smoke comes from beneath the seat somewhere. Now nothing comes on (no lights, gages, nothing).

Need some guidance here. The battery is solid (gel-cell, less than a year old). I'm not the most technical guy, so laymen's terms are appreciated.

Thanks.
Check / clean / and tighten all battery connections, especially your battery & engine grounds. (first)


'86 VN750 13,700 mi -Stock
-Purchased 2008 w/8800mi
Replaced ALL Cables . Kuryakyn LED Voltmeter
SilverStar Ultra 9003/HB2 H4 Headlamp, Jardine Fwd Controls,
Iridiums DPR7EIX-9 & Wires, Tuxedo Mod, Coil Mod, P/U Sensor Mod, Fork Seals,
Splines Lubed - 11/4/2012 - MF AGM Battery
Additional Flashing LED Brake Light on Trunk
Dampers went out @ 13+K !
After TOC MCCT's..... so amazingly quiet I discovered a rattling heat shield on my stock exhaust !
...have a vulcan good day!
WilliamTech is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 02-26-2014, 12:18 AM Thread Starter
I-Know-Nothing
 
Join Date: Dec 2012
Location: Gainesville, FL
Posts: 3
iTrader: (0)
 
I'm a bit embarrassed to admit that I didn't do this before posting, but you're right Tech, a loose ground is what was killing my electrical. Was literally just out there with a flashlight in one hand and a wrench in the other.

Now, of course, I have power, but the starting problem still persists. Incredibly slow to turn over. Going to try replacing the plugs tomorrow (I'm the second owner, not sure the last time they were touched) and we'll go from there.

Thanks for help already.
inquire_the_truth is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 02-26-2014, 12:20 AM
FREEBIRDS MC CENTRAL NY
 
OleDirtyDoc's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Norwich,NY
Posts: 15,888
iTrader: (0)
     
Garage
Send a message via Yahoo to OleDirtyDoc
What type of battery do you have? Get an agm if you don't have one

Sent from Motorcycle.com Free App

ONE RATS ASS GIVEN PER POST
Support your local FREEBIRDS MC
1986/5 Vn700/750 Frankenfook cross eyed bitch "Mellisa Fayhe"
I am a BIKER and i'm proud.FREEBIRDS MC CENTRAL NY

lowered with progessive 412 10" shocks
rejetted for K/N Pods part#rc 2340
sportster seat

'I didn't lose my mind.i gave it away

BRING BACK WOLFIE."Peace and Carrots"RIP
"And I'm free...as a bird"John Lennon Free as a Bird
"I only carry when I have my pants on"Joe Robinson RIP aka Old Dog
OleDirtyDoc is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-26-2014, 12:31 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: GreenwoodFrickinLakeNY
Posts: 10,354
iTrader: (8)
   
If you got smoke from under the seat, then check all the wiring to the stator and the pickup coils....them 3 yellow wires from the stator have a bad habit of goin south, and WILL smoke....get a volt/ohmmeter, and check the voltage at the battery....should be a bit over 12.4...you might have run it down some...
And there are a number of main grounds on this bike....check them all....



Wolfie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Once registered, your User Name"cannot be changed". We can make exceptions within 7 days, but after that, it is set in stone.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome