Radiator flush - Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums
Engine / Exhaust / Cooling
\ From the radiator, through the case and out
the exhaust. If it has to do with the cooling,
engine or exhaust, discuss it here!

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 07-05-2011, 06:12 AM Thread Starter
1985 VN-700
 
L2fish's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Worcester, MA
Posts: 393
iTrader: (0)
 
Radiator flush

After the other day I have decided to flush my cooling system. I bought some prestone stuff good for aluminum engines and ran straight water through first. Now, my bleed screw is almost stripped, so rather than take the chance I just ran the bike with the radiator cap off. I got quite a few bubbles and when I revved the bike the water would shoot right out the cap hole. Is this normal, or I am thinking I know why I have a hot running bike as I am suspecting a head gasket leak now.
L2fish is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 07-05-2011, 09:52 AM
Senior Member
 
Warlord247's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Denver CO
Posts: 273
iTrader: (0)
 

You may have a stuck thermostat. The water shooting out is the result of the increased RPM at the water pump when you rev the motor.

Questions:
1)is your cooling fan running when warm? Check the fuses and wiring.

2)does it overheat at speed, or when idling? (reverts to the t-stat and the fan).

I would change the thermostat first, and let the bike completly warm up.

A head gasket would show white smoke out the pipes and would drop the coolant level.


"The Mistress".
1985 VN700A1

MODS:
New stator
My version of the Marbleing
New paint and trim
New oversized front tire
Degoated
Iridium Plugs
New grip and lever covers
New(er) Ignition switch

Waiting on:
A good ride

As always:
Wanting attention at all times.


Why should I act my age, I am an ADULT!!!!!!
Warlord247 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 07-05-2011, 10:43 AM Thread Starter
1985 VN-700
 
L2fish's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Worcester, MA
Posts: 393
iTrader: (0)
 
Ive changed the thermostat. The fan works. In fact now the bike is running cooler and the fan turns on sooner. Im thinking the cleaner stuff really may have worked. The. Ike would run all the way to red. Now its running halfway like it used to. I can see the needle drop when the thermostat opens. So i will run a couple more days then replace the coolant. Hopefully i got it.
L2fish is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 07-05-2011, 12:35 PM
Heading to the DARKSIDE!
 
BRET H's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Northern Kentucky/Burlington
Posts: 177
iTrader: (0)
 
I have drained my coolant from my cooling system and refilled it many times.....and I have never once used my bleeder screw. I just fill my coolant overflow up to a little over the full mark and add coolant to the cooling system at the radiator/system cap till it's full then squeeze the fat "L" shaped radiator hose at the bottom of the radiator to get some of the air out of the system. Then top off again. After I warm the engine up to running temp and the thermostat opens and I let the system cool back to ambient temp I take off the coolant system cap and add coolant to top off again.....then check overflow tank level. This is "my" procedure and I have never had one issue with air in the system. I also only use distilled water and water wetter with about 15 to 25% green antifreeze added in.
BRET H is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 07-05-2011, 08:33 PM Thread Starter
1985 VN-700
 
L2fish's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Worcester, MA
Posts: 393
iTrader: (0)
 
Thanks for the tip Brett. My 12 mile ride home in 88 degree weather wasnt so good. It got to about a eighth of an inch from the red. Drats. I will run the cleaner a couple more days. I had a few traffic lights on the way home so that didnt help. Still a little better than last week.
L2fish is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 07-06-2011, 08:53 AM
Heading to the DARKSIDE!
 
BRET H's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Northern Kentucky/Burlington
Posts: 177
iTrader: (0)
 
If you keep having trouble and rule out the thermostat being the problem.....Take the radiator off the bike and put a garden hose in the radiator top hose port and the water should flow out the bottom hose port without water backing up at the top port and overflowing back out.....If this does happen......your radiator is seriously clogged.
BRET H is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 07-06-2011, 09:09 AM
Wareagle1970
 
carolesteven's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Hickory, NC
Posts: 409
iTrader: (3)
 
Not sure if this will help any, but when I flush my radiator I put a gallon of vinegar in the radiator, crank the bike and let it run for about 10 minutes, drain the vinegar, refill the radiator with straight water, crank the bike up for about 10 minutes, drain the water then run water through the radiator to remove any residual vinegar. I then put in a gallon of Engine Ice.

2003 VN750 de-goated
Kuryakyn ISO Grips
Kuryakyn LED Voltmeter
coastered
R/R relocated
Slipstreamer Hellfire windshield
Shindengen Mosfet R/R
Kawasaki Engine Guard
Fire & Steel Footpegs
Need Knifemaker to make me a seat like his

Hickory, NC
carolesteven is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 07-06-2011, 04:10 PM
Heading to the DARKSIDE!
 
BRET H's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Northern Kentucky/Burlington
Posts: 177
iTrader: (0)
 
Vinegar flush and Engine Ice is a very good tip.
BRET H is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 07-06-2011, 04:58 PM
Wareagle1970
 
carolesteven's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Hickory, NC
Posts: 409
iTrader: (3)
 
Quote:
Originally Posted by BRET H View Post
Vinegar flush and Engine Ice is a very good tip.
Saw where I left off first draining the radiator before filling with the vinegar

2003 VN750 de-goated
Kuryakyn ISO Grips
Kuryakyn LED Voltmeter
coastered
R/R relocated
Slipstreamer Hellfire windshield
Shindengen Mosfet R/R
Kawasaki Engine Guard
Fire & Steel Footpegs
Need Knifemaker to make me a seat like his

Hickory, NC
carolesteven is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 07-07-2011, 06:17 AM Thread Starter
1985 VN-700
 
L2fish's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Worcester, MA
Posts: 393
iTrader: (0)
 
Thanks. I am suspect of the radiator which is why I tried the flush / cleaner solution. I may take the radiator off and bring it to a local radiator shop to see if it can be dipped. Other wise i'm gonna look for another used one. The bike is a 1985 so its probably due.
L2fish is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Vulcan 750 Forum : Kawasaki VN750 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Once registered, your User Name"cannot be changed". We can make exceptions within 7 days, but after that, it is set in stone.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome